Nieuws

7 mei 2019

Reactie RTL: Biologische producten

 

In de nieuwsuitzending van 7 mei stelt RTL op basis van hun eigen onderzoek dat er ‘in winkels (…) honderden producten onterecht worden verkocht met een biologisch label’.

RTL concludeert dit na het bestuderen van bij Skal opgevraagde inspectierapporten. RTL gaat ervan uit dat de producten van een bedrijf dat een regel overtreedt, meteen niet meer biologisch genoemd mogen worden. De regelgeving laat echter ruimte voor het herstel van fouten.
RTL citeert Skal-directeur Nicolette Klijn: “Een biologische ondernemer wordt op meer dan vijftig aspecten beoordeeld. Het is net als je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over.”

De reactie vanuit Bionext, namens de biologische sector: “Dierenwelzijn is een van de belangrijkste waarden van onze sector en het is daarom pijnlijk om te zien dat de regels in enkele gevallen niet zijn gevolgd. Wij vinden dit ontoelaatbaar en ondanks de wettelijke ruimte voor herstel, verdienen deze gevallen onze volle aandacht.

Om biologisch te zijn moeten boeren en producenten aan veel verschillende eisen voldoen en dat is goed. Dit betekent echter ook dat een fout snel is gemaakt. De biologische wetgeving biedt bedrijven ruimte voor het verbeteren van fouten, zodat boeren niet direct hun certificaat verliezen. Bij herstel van hun afwijking mogen ze hun certificaat behouden. Ernstige overtredingen kunnen we als sector niet tolereren. Die moeten tot verlies van het certificaat leiden, waardoor de producten van dat bedrijf automatisch niet meer biologisch zijn.

De biologische sector groeit snel. Vooral beginnende biologische boeren en omschakelende boeren uit de gangbare landbouw maken relatief veel fouten, zo blijkt uit onze analyse van de betreffende dossiers. Fouten die onze aandacht verdienen en ons erop wijzen dat we deze boeren nog beter moeten begeleiden.”

Na analyse van de 207 RTL dossiers concludeert Bionext er ca 20 overtredingen waren van de biologische regels voor dierenwelzijn. Lees hier de volledige analyse van de dossiers door Bionext.

Meer informatie voor de media: Bionext tel 030 – 233 9970

Klik hier voor de reactie van Skal