Nieuws

24 maart 2023

Biohuis aan kabinet: steun koplopers

Biohuis vraagt het kabinet om de bioboer te ontzien bij de piekbelastersaanpak. Biologische boerderijen gebruiken geen kunstmest, geen chemische middelen en stoten per hectare gemiddeld minder stikstof uit. Toch vrezen wij dat zeker 25% van de biologische bedrijven hun voortbestaan niet zeker is, omdat zij in de buurt van natuurgebieden liggen.

Deze bedrijven horen bij de landbouw van de toekomst. Biologische boeren houden minder dieren op een hectare en verdienen toch een boterham. Deze bedrijven opdoeken binnen het stikstofbeleid zou haaks staan op de landbouwtransitie die we willen en haaks op twee aangenomen moties in de Tweede Kamer die vragen koplopers juist te steunen.

We vragen het kabinet dringend om de piekbelastersaanpak aan te passen en een duidelijk signaal af te geven zodat bestaande biologische bedrijven en andere bewezen vormen van duurzame landbouw (zonder chemie en kunstmest) met concreet beleid gesteund worden. Deze brief wordt daarmee ook ondersteund door Caring Farmers, Demeter, Federatie Agro-Ecologische boeren en Herenboeren.

Lees hier de brief.