Nieuws

19 maart 2021

Provinciale visie bio

Acht biologische boeren uit diverse sectoren hebben een concept visie opgesteld rond de ontwikkeling van de biologische landbouw in Brabant. Deze willen ze gebruiken in gesprekken met de provincie over zaken zoals de Omgevingsverordening, natuurinclusieve landbouw en de gebiedsgerichte aanpak.  Biologische boeren uit Brabant, Zeeland en zuidelijk Gelderland zijn welkom om mee te denken. De aanleiding voor de visie ligt in Brabant, maar de inhoud is ook voor andere provincies relevant. Praat online mee over de conceptvisie op 1 of 8 april, van 20.00 – 21.30 uur. Zie ZLTO.nl/agenda De initiatiefnemers doen dit samen met ZLTO. Biohuisbestuurslid Pipie Smits van Oyen is een van hen.

 

EKO Keurmerk in de top 10

Het vernieuwde EKO keurmerk is één van de tien door Milieu Centraal aangewezen topkeurmerken. Voor EKO gelden plusnormen, die verder gaan dan het gewone biologische keurmerk. Voor veel consumenten en biologische boeren betekent biologisch immers veel meer dan wat er in de wet staat. En ook als biologische sector willen we doorontwikkelen. Kijk op eko-keurmerk.nl/plusnormen. Om de status van Topkeurmerk waar te maken, gaan onafhankelijke professionele  instanties de controle doen. De bijdrage van de licentiehouders zal daardoor stijgen. Binnenkort start een communicatiecampagne en worden EKO boeren in het zonnetje gezet. In de vorm van een ‘keurmerkensafari’ geeft Milieu Centraal informatie over de topkeurmerken. Kijk hier  de fimpjes van Milieu Centraal.

 

Herkomstverklaring groencompost

Wie groencompost aanvoert op een biologisch bedrijf,  moet een verklaring van herkomst van de gebruikte grondstoffen vragen. Groencompost mag alleen van natuurlijke materialen gemaakt zijn, zoals maaisel, bladafval en snoeihout. Er mogen geen gewasresten uit de gangbare landbouw in zitten. Keurcompost is een certificatieschema voor compostproducten. We hebben afgesproken dat Keurcompost-bedrijven voor groencompost een duidelijke verklaring van herkomst gaan afgeven. We zijn nog in gesprek over een vorm van pesticiden monitoring. Kijk op www.keurcompost.nl voor een lijst van bedrijven die groencompost met een dergelijke verklaring aanbieden.