Nieuws

1 maart 2013

Onderzoek Duitse eieren

 

Duits onderzoek naar eieren fraude in volle gang

 

In de Duitse deelstaat Niedersaksen loopt een onderzoek naar grootschalige administratieve fraude met aantallen kippen. Er worden meer kippen gehouden op een bepaalde oppervlakte dan volgens geldende regels is toegestaan. Op papier klopten de aantallen wel. Het gaat om gangbare, vrije uitloop (Freiland) en biologische bedrijven. Justitie in de regio Oldenburg, die de zaak in onderzoek heeft, heeft verklaard dat er ook Nederlandse leveranciers bij betrokken zijn. Zij zouden kippen hebben geleverd aan de verdachte Duitse kippenboerderijen. Om welke bedrijven het gaat en of ze bewust meewerkten aan de administratieve fraude, is nog niet bekend. Er lijken geen biologische bedrijven bij te zitten.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse legpluimveehouders bij betrokken. De biologische eieren van Nederlandse pluimveehouders zijn op dit moment dus niet verdacht. Nederland importeert vrijwel geen biologische eieren uit Duitsland. We exporteren wel veel: circa 70% van de Nederlandse biologische eieren gaat naar Duitsland. Nederlandse biologische eieren zijn herkenbaar aan de code op het ei, die begint met 0-NL.

In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector. Skal controleert alle biologische bedrijven tenminste eenmaal per jaar.

Onze ketenorganisatie Bionext houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en staat de media te woord over deze kwestie. Mediacontact is Jasper Vink tel. 030 – 232 04 91