Nieuws

16 september 2014

Bio 10 daagse van start

 

18 t/m 27 september extra aandacht voor biologisch

Van 18 t/m 27 september voert de biologische sector campagne. Tien dagen lang is het genieten van biologisch eten, in de speciaalzaak, in de supermarkt en bij de boer! Het thema dit jaar is ‘samen eet je het lekkerst’. Er zijn allerlei leuke acties waarbij mooie prijzen te winnen zijn en consumenten kunnen profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen. Ook zijn er tal van boeren die initiatieven ontplooien, zoals een Boeren Picknick bij de Kromme Lepel in Bergen op Zoom, of een Open dag van Biologisch Goed in Strijen. Dit alles wordt georganiseerd door Bionext, de organisatie waarin boeren, handel en winkels samenwerken.  Zie ook de Bio 10 daagse website.

Dit bericht en meer leest u in de Biohuis Nieuwsbrief 15-9-2014

 

Ophef over controlecijfers Skal

“Bioboer maakt er een potje van”, was maandag te lezen boven een nieuwsbericht over de halfjaarcijfers van de Skal-controles. Achter deze tendentieuze kop stond een genuanceerd artikel in het AD, waarin Skal, Bionext, Biohuis-voorzitter Jan Jaap Jantjes en ondernemer Jan Groen een toelichting geven op de cijfers.

De halfjaarcijfers van Skal geven een toename aan van het aantal overtredingen. Het aantal gecertificeerden en het aantal controles is echter ook toegenomen. Hierbij gaat het voornamelijk om lichte overtredingen, vaak van administratieve aard (zoals een ontbrekende bon in de map) die niet van invloed zijn op de biologische status en kwaliteit van een product. Voor buitenstaanders kan dergelijk nieuws vragen oproepen over de betrouwbaarheid van het biologisch product. Maar geen enkel landbouwbedrijf wordt zo vaak en zo precies gecontroleerd als een biologisch landbouwbedrijf. Een kleine administratieve fout leidt daarbij al snel tot een aantekening van de controleur. Zo beseft niet iedereen dat van elke leverancier een papieren kopie van een Skal certificaat in de administratie aanwezig moet zijn. Dat op de Skal website ook staat welke bedrijven gecertificeerd zijn, doet daar niets aan af. Hiervan bleken veel ondernemers niet op de hoogte en dus leverde dat veel overtredingen op.

Naast de Skal controles is er ook nog een door de sector zelf opgezet kwaliteitsborgingssysteem waarmee bedrijven de bio kwaliteit kunnen borgen en risico’s van fraude of residu in beeld kunnen brengen. Zie daarvoor www.biokap.nl.

Biohuis is  voorstander van goede regelgeving en strenge controles, want dat is van groot belang voor het vertrouwen van de consument.

Zie ook  www.bionext.nl